HASTALIK VE GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK
SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI AÇISINDAN İŞVEREN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Geçici iş göremezlik; sigortalının iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde SGK tarafından yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulu raporlarında belirtilen istirahat süresince geçici olarak çalışamama halidir.
Sigortalının Hastalanması ve Geçici İş Göremezlik
Çalışanın iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde SGK tarafından yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulu raporlarında belirtilen istirahat süresince geçici olarak çalışamaması gibi mazeretli olduğu hallerde dahi aylığı tam olarak ödenen aylık ücretli işçilere, hastalık durumunda da ücretlerini işveren tam olarak ödemelidir.
Sosyal Güvenlik Mevzuatı Açısından İşveren Yükümlülükleri
- İş Yerini Bildirme Yükümlülüğü
- Sigortalıyı Bildirme Yükümlülüğü
- Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Verme Yükümlülüğü
- Sigorta Primleri
- Sigorta Primlerinin Ödenme Süresi
- Sigortalının İş Kazası ve Meslek Hastalığı Geçirmesi Hâlinde Yükümlülükler
- Sigortalının Hastalanması ve Geçici İş Göremezlik Ödeneği Alması Hâlinde Yükümlülükler
- Sigortalının İşten Ayrılması Hâlinde Yükümlülüğü
- İş Yerinizde Alt İşveren Çalışması Hâlinde Yükümlülüğü
- Geçici İş İlişkisi ile İşçi Devredilmesi Hâlinde Yükümlülüğü
Sigortalının Hastalanması ve Geçici İş Göremezlik Ödeneği Alması Hâlinde İşveren Yükümlülükleri
Çalıştırdığınız sigortalınız hastalandığında ve geçici iş göremez duruma düştüğünde hekim tarafından kendisine istirahat raporu verilebilir. Bu durumda, SGK’ya aşağıdaki hususları elektronik ortamda bildirmek zorundasınız:
a) Sigortalının istirahatli olduğu dönemde çalışıp çalışmadığını
b) Sigortalıya kazanç hesabına giren döneme ilişkin aylarda yaptığınız prim, ikramiye ve bu nitelikteki arızi ödemeleri
c) Viziteye çıktığı/istirahatin başladığı tarih itibarıyla prim ödeme hâlinin devam edip etmediğini
Söz konusu bildirimi, sigortalıların hak ettikleri istirahat süresinin bitim tarihinin içinde bulunduğu aya ait aylık prim hizmet belgesinin verileceği son gün mesai bitimine kadar elektronik ortamda SGK’ya yapmanız gerekmektedir.
Eğer söz konusu bildirimi, belirlenen süre içerisinde ve elektronik ortamda yapmazsanız sigortalı başına aylık asgari ücretin onda biri; hiç yapılmaması hâlinde ise sigortalı başına aylık asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası uygulanır.
Geçici iş göremezlik ödeneği alan Kanunun 4. maddesi 1. fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılara istirahatli bulundukları sürede;
a) Geçici iş göremezlik ödeneği dikkate alınmadan verilmesine devam edilen tam ücret
b) Bireysel veya toplu iş sözleşmesine istinaden verilen geçici iş göremezlik ödeneğinin işverene iadesi ile alınan tam ücret
c) Geçici iş göremezlik ödeneği ile ödenek alınan süredeki kazancı arasındaki ücret farkı
ç) Bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayalı olmadan geçici iş göremezlik ödeneği aldığı sürede atıfet kabilinde yapılan ödemeler, çalışılan sürelerde ödenen ücretler olarak prime tabi tutulur. İstirahatli olunan süre için bu fıkranın (c) ve (ç) bentlerine göre ödenen günlük fark tutarının, günlük sigorta primine esas kazancın alt sınırının altında kalması durumunda günlük alt sınıra yükseltilir.
CEZA YEMEYİN !
Hastalık ve geçici iş göremezlik bildirimini, belirlenen süre içerisinde ve elektronik ortamda yapmazsanız sigortalı başına aylık asgari ücretin onda biri; hiç yapılmaması hâlinde ise sigortalı başına aylık asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası uygulanır.
BİLGİ
Hastalık nedeni ile çalışılmayan günlerde, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği aylık ücretli işçilerin ücretlerinden mahsup edilir. Yani, 4857 sayılı İş Kanununa göre iş yerinizde sigortalınıza aylık ücret ödüyorsanız, sigortalınızın istirahatli kalarak SGK’dan geçici iş görmezlik ödeneği alması hâlinde, bireysel iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde ücretin tam ödeneceği öngörülmüşse sigortalıya aylık ücretini ödemekle yükümlüsünüz. Sigortalı SGK’dan aldığı ödeneği size iade etmek durumundadır. Bu durumda, söz konusu aylık ücret ödemesinden sigorta primi kesmek ve SGK’ya ödemek zorundasınız.
FİRMANIZA NASIL KAZANÇ SAĞLADIĞIMIZI ÖĞRENİN !
Size SGK teşvik hesaplama programı hakkında daha fazla bilgi verebilmek için 20 dakikanızı bize ayırın. Firmanıza nasıl kazanç sağladığımızı anında kanıtlayalım. Firmanızın maliyetlerini düşürmek ve daha fazla kazanç elde etmek için şimdi ziyaret talep formunu doldurun ya da bizi arayın.